KezdőlapÉpítészfórum > ELI Lézerkutató Szeged

ELI LÉZERKUTATÓ KÖZPONT: ÚJABB SIKERES HÖRMANN EGYÜTTMŰKÖDÉS

A Dagály Úszóaréna után a Hörmann Hungária egy újabb nagyszabású projektben vett részt. Európa piacvezető ajtó és kapugyártója a szegedi ELI, az első nagyteljesítményű lézereken alapuló civil kutatói létesítmény építkezésénél tette le névjegyét.


„Az ELI új utakat nyit meg a fizikában, az anyag- és az orvostudomány, illetve a környezetvédelem számos területére hatással lesz. A tudománynak ez a fellegvára ugyanakkor építészeti szempontból is egyedi teljesítmény, számos kihívásnak kellett megfelelnie. Megtiszteltetés számunkra, hogy ebben a világon egyedülálló projektben is részt vehettünk, a piacvezető Hörmann márkaminőség ismételten bizonyított” – fogalmazott Szujó László, a Hörmann Hungária ügyvezető igazgatója.

A 24.462 m2 nettó alapterületű épületkomplexum tervezésekor az építészek figyelembe vették a kutatási technológia speciális elvárásait és a szükséges funkciók maximális kiszolgálását. Ennek megfelelően, a Hörmann termékek közül az SPU F42-es típusú ipari szekcionált kapukat és a HG-L SB redőnyrácsokat építették be. Ezek a kapuk teljes mértékben megfelelnek az új, a kézi és gépi működtetésű kapuk használati biztonságáról szóló, 13241-1. sz. Európai Szabványnak. A megkövetelt hőszigetelési és hanggátlási, valamint tömítettségi és szélterhelési teljesítménytulajdonságokat bevizsgált és tanúsított értékek teljesítik.


Az SPU F42-es, duplafalú, acél-lamellás kapuk hőszigetelési és energia-megtakarítási teljesítménye is kimagasló. A 42 mm vastag, ujjbecsípés elleni védelemmel ellátott, PU-kihabosított lamellák ugyanis különösen erősek és jó hőszigetelést biztosítanak. A kapulapok stukkómintás és Micrograin felülettel elérhetők. Az opcionális üvegezésnek köszönhetően az ipari felhasználási területre természetes fény áramlik be. A kifelé nyíló, alacsony küszöbű, a kapuval azonos megjelenésű, felső ajtócsukóval és nyitás-csillapítással ellátott személybejáró pedig egyszerű, és biztonságos átjárást garantál.

A kapukhoz hasonlóan, az alumínium és acél Hörmann redőnyrácsok egyszerű szerkezetüknek és kevés alkatrészüknek köszönhetően különösen gazdaságosak, beváltak, nagyon jól bírják a mindennapi üzemelést. A redőnykapuk és a redőnyrácsok a nyílás fölött alig foglalnak el helyet, hiszen teljes mértékben feltekerednek a szemöldök mögé. Az ELI-ben található HG-L SB típusú redőnyrácsok kezeletlen alumíniumból készültek, innovatív húzórugós technikával, horganyzott 8-szögletű kaputengellyel rendelkeznek. Teljes mértékben megfelelnek az új, kézi és gépi működtetésű kapuk használati biztonságáról szóló, 13241-1. sz. Európai Szabványnak.

A magas fokon specializált Hörmann redőnykapuk és redőnyrácsok gyártása messze meghaladja a szokványos szintet, hiszen a Hörmann elkötelezett az egyedi, innovatív megoldások kidolgozása mellett.


ELI ALPS bemutató video


Szakmai kapcsolattartó tervezőknek

Fülöp-Mészáros Katalin
Építészmérnök-tanácsadó

Telefon :  +36 24 525-112

                 +36 20 572 3116

E-Mail     iparikapuk3.bud@hormann.hu